Zoeken
  • Mind the Mill

Comfort Zone - De Demo’s

Bijgewerkt op: 10 jul. 2019


In deze blog geef ik toelichting op de 7 demo versies van Comfort Zone. Je vindt ze in de soundcloud link die je krijgt als je ons via de link hiernaast volgt op Spotify of je inschrijft voor onze nieuwsbrief (zie onder)


Jerney


--------------------------------------------------------

DEMO I – 6 juli 2016

Dit is de allereerste vocale versie van Comfort Zone. Pieter had al een instrumentele basis met melodie en tekst. Ik heb die avond, in de kantine van de scheepswerf , het vocale gedeelte opgenomen. Het was voor mij even wennen aan de stijl en ik wist ook nog niet zo goed wat ik er (creatief) mee moest. Pieter speelde voor hoe het ongeveer moest worden en ik heb dat in eerste instantie maar zo goed mogelijk nagedaan. Ik vroeg al wel voorzichtig of ik misschien later wat aan de tekst zou mogen veranderen. Dat vond hij geen probleem. 8 Juli kreeg ik hem in mijn mailbox.


Op 8 juli 2016 15:05 schreef Pieter Molenaar:

Hee Jerney,

Ik heb net een mixje in elkaar gezet.

Er moet natuurlijk nog gesleuteld worden maar .........jemig..........wat vind ik dit goed! Zelf heb ik nog een echte drumpartij en wah-gitaar toegevoegd.


Op 31 juli 2016 schreef Jerney Molenaar:

Ik kan geloof ik wel horen waar het heen moet en dat is leuk. Wel een beetje uit mijn comfort zone wat dan weer grappig is. Klein dingetje, hoewel ik me bewust ben van de demo- demo fase, ik zou die delay aan het begin nog niet doen... Wat droger wat betreft zang beginnen zeg maar. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO II – 1 augustus 2016


Dit is de tweede demo versie van Comfort Zone. De vocals zijn hetzelfde maar Pieter heeft wat dingen veranderd aan het arrangement en de mix. Hij heeft onder andere de delay in mijn stem aan het begin weggehaald en daar meteen de 2estem aangezet. Dit naar aanleiding van mijn commentaar op de eerste demo (zie boven).


Op 1 augustus 2016 schreef Pieter (met demo II als bijlage):

Ik heb de delay eruit gehaald. Er zit een vreemde zang-buiging in de 1e stem; vandaar die delay. Het grappige is dat nu ik de 2e stem aan heb gezet die buiging wel klopt.

Echter, ik vind het mooier om de 2e stem pas later aan te zetten voor de opbouw.

Volgende keer een andere mic. gebruiken. Zie je, Pieter.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO III – 6 februari 2017


We zijn inmiddels een aantal maanden verder. Ondertussen zijn er meer nummers ontstaan zoals ‘Seaside town’ en ‘September Flower’ Het wordt dus ook al iets duidelijker welke richting we met onze muziek opgaan en wat onze ‘sound’ wordt. Pieter maakt vervolgens demo versie nummer 3 van Comfort Zone. Volgens mij zijn dit nog steeds dezelfde vocals als in de eerste demo, maar heeft hij aan het begin een andere take gepakt waarbij ik op een tussenliggende noot inzet.


Op 6 februari 2017 schrijft Pieter:

Ik vind deze versie beter passen bij de sfeer van de andere nummers. Weg is de neurotische bas en bovendien gebruik ik minder synths. De meeste effecten haal ik toch uit mijn gitaar en dan alleen echo's en wah wah.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO IV – 10 mei 2017

Deze 4eversie begint al wat weg te krijgen van het eindresultaat. Pieter heeft live drums ingespeeld in de studio. Je hoort ook een xylofoon aan het begin. Deze is daar niet gebleven maar wel later in het lied opgedoken. Er zit wat meer ruimte tussen mijn zinnen en je hoort ook duidelijk dat er in geknipt is. In het refrein hoorde ik toen een klein beetje een ‘Heather Nova’ sound. Daar was ik in de jaren ‘90 fan van dus dat sprak mij wel aan.


Op 10 mei 2017 schreef Pieter:

Hee Jerney,

Even een update van datgene wat ik vandaag in de studio heb gedaan. Ik heb drums opgenomen van Comfort Zone. Let niet op de mix want die is er niet. Het gaat echt puur om de percussie-sound wat natuurlijk de basis is en lastig was om op te nemen. Hier en daar nog wat foutjes maar we kunnen nog wat schuiven. Dat 3e refrein, daar gaan we wat gaafs met zang vezinnen (oeh's en aah's). It's all in the mind. Doeg...... Pieter.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO V – 17 januari 2019

Duidelijk verschil is het volle intro. De vocals zijn opnieuw opgenomen in de studio en de tekst is wat veranderd. ‘Other places and cruel rhymes make me feel so hypnotised’ wordt ‘seven words, seven lies, hiding in rhymes I can’t deny’.

Pieter z’n 3e oeh en ah refrein waar hij het over had begint ook vorm te krijgen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO VI – 24 januari 2019

Ik vond het jammer dat het uptempo intro was verdwenen, maar ik vond dit ook wel wat hebben. Het werd in mijn hoofd ook steeds meer de openingstrack van de plaat.


Op 24 januari 2018 schreef Pieter (met demo VI in de bijlage):

Net gekregen.

Heel vreemd nummer maar door het refrein ook weer heel herkenbaar.

Ik ben heel tevreden. Mijn 1000 ste baspartij geloof ik in dit nummer maar nu valt het op zijn plek. Gr. Piet.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEMO VII – 30 maart 2018

Hier is het intro toch weer wat uitgekleed. Verder beginnen de veranderingen steeds kleiner te worden en meer in de mix te gaan zitten. Het eindresultaat is dichtbij...


Nog heel even wachten..... zaterdag horen jullie het eindresultaat! Pieter is ondertussen alweer door met de volgende plaat (zie filmpje onder)


Jerney


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven